NWij Support - blog afbeeldingen header

Tweestapsverificatie

De online wereld groeit. Alles wordt sneller, geautomatiseerder, slimmer, toegankelijker. Het is dus van groot belang dat je je apparaten goed gaat beveiligingen. Een van de eerste stappen is het instellen met een tweestapsverificatie.


Wat is een tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie, ook bekend als two-factor authentication (2FA), gebruik je om toegang tot (de meeste) online accounts te beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan social media, mail, website. In plaats van alleen je wachtwoord te gebruiken, moet je nog een extra code invoeren.

Deze code wordt, afhankelijk van je instellingen, gedeeld via een sms, e-mail of bijvoorbeeld een app met codes welke om de zoveel seconden wordt ververst. Al deze codes zijn een beperkte tijd beschikbaar. Hierdoor is het voor hackers veel moeilijker om je accounts binnen te komen.

Uiteraard moet je altijd opletten en is het daarnaast ook verstandig om geen algemeen wachtwoord te gebruiken. Stap dus af van overal dezelfde wachtwoorden en gebruik al helemaal geen wachtword als ‘welkom01’.

Zie deze post voor meer informatie over je wachtwoorden.


Welke app gebruik ik voor extra beveiliging en controle?

Wat ik een fijne app vind om te gebruiken is de Microsoft Authenticator. Je kunt deze voor zowel iOS als Android downloaden op je smartphone. Na het installeren van de app kun je snel aan de slag om je accounts te beveiligen. Voeg meerdere accounts toe, zoals je mail, socials en je website.


Wat zijn de voordelen van de Microsoft Authenticator?

  1. Betrouwbare beveiliging: Met Microsoft Authenticator worden codes elke 30 seconden vernieuwd, waardoor het voor hackers vrijwel onmogelijk wordt om een eerder gegenereerde code te gebruiken om toegang te krijgen tot je account.
  2. Gebruiksvriendelijk: De app is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te installeren. Zodra je de app hebt gekoppeld aan je account, hoef je alleen maar de gegenereerde codes in te voeren bij het inloggen.
  3. Beschikbaar in vliegtuigmodus: Om gebruik te maken van de app is er geen internetverbinding nodig voor het genereren van codes. Dit betekent dat je altijd toegang hebt tot tweestapsverificatie.
  4. Voor al je online accounts: Microsoft Authenticator kan meerdere accounts beheren, wat handig is als je meerdere online services gebruikt die tweestapsverificatie ondersteunen.